woensdag 7 april 2010

Overgewicht, eten en bewegen?

Overgewicht, eten en bewegen?
Je hebt geen overgewicht omdat je te veel eet. Je eet te veel omdat je overgewicht hebt.
Je hebt geen overgewicht omdat je te weinig beweegt. Je beweegt te weinig omdat je overgewicht hebt.
Het algemene idee is dat iemand met overgewicht gewoon te veel eet en te weinig beweegt. Je krijgt calorieen binnen met je voeding, en deze weer verbranden door te bewegen, het verschil zou dan vet en overgewicht zijn. Dus toen ik de eerste keer gewicht wilde verliezen werkte ik ook met dat idee. ’s Morgens een stuk zwemmen, ’s middags wat boterhammen, en ’s avonds iets zonder te veel vet, bijvoorbeeld rijst met wat kip. Soms wel wat honger, of trek, rond de tijd dat ik wilde gaan slapen, maar dat maakt niet uit, want dat hoort erbij. Ik viel af, wel met wat honger. Daarna verder afgevallen zonder honger, op een andere manier.
Je hebt geen overgewicht omdat je te veel eet, maar omdat je het verkeerde eet. Hier een leuke animatie (Engelstalig) die ook alles op een makkelijke manier laat zien.
Het is niet: calorieen in – calorieen uit = vet.
Het is insuline omhoog = meer opslag van vet, en insuline omlaag = minder opslag van vet. Eten en bewegen zijn niet op de eerste plaats bepalend, maar insuline. Hoe werkt dat dan? Kort door de bocht als volgt:
  • Je eet iets.
  • Je krijgt glucose in je bloed.
  • Je lichaam maakt insuline aan om het teveel aan glucose / suiker om te zetten in vet, en dit op te slaan.
  • Zolang je insuline hoog is wil je lichaam meer energie en voedingsstoffen opslaan.
  • Als je insuline enige tijd na het eten weer daalt kunnen voedingsstoffen en energie uit het vet weer vrij gemaakt worden om door andere cellen gebruikt te worden voor hun behoeften.
Mooi systeem!
Alleen als je vaak eet, en/of iets eet met veel suiker (of koolhydraten, want die worden razendsnel door je lichaam omgezet in suikers. Bij een stuk witbrood is dat bijvoorbeeld al in de mond, al voor het doorgeslikt is) dan blijft je insuline hoog. Alle voeding gaat ‘de opslag in’ en is niet beschikbaar om andere cellen te laten functioneren. Die hebben toch echt energie en voedingsstoffen nodig, maar daar kunnen ze niet bij omdat deze ‘vastzitten’ in de vetcellen, onder invloed van insuline. Dus krijg je honger, omdat je cellen honger hebben naar voedingsstoffen en energie. Dus je eet nog wat, maar als dat je insuline hoog houdt dan krijgen je cellen nog steeds geen energie, en krijg je weer honger.
Je gaat dus te veel eten omdat je te veel vet opslaat, je dus overgewicht hebt. Omdat je insuline te vaak te hoog is...
Je beweegt minder, omdat je cellen niet genoeg energie en voedingsstoffen hebben. Omdat je insuline vaak te hoog is. ..
Insuline blijkt bij de meeste mensen het grote probleem te zijn. Natuurlijk: als je echt niet beweegt, en heel erg veel eet dan heb je wel een flinke kans dat je aan gaat komen. Maar als je redelijk wat vlees en groenten eet krijg je wel je energie en voedingsstoffen binnen, en dat zonder dat je insuline erg zal stijgen. Die energie uit het voedsel kan makkelijk gebruikt worden voor die cellen omdat het niet wordt vastgehouden door je vetcellen. Nog mooier: als je insuline laag is kan er makkelijke energie uit de vetcellen gehaald worden. En als je zelfs meerdere dagen heel weinig suikers binnenkrijgt dan raakt zelfs de voorraad glucose (in de vorm van glucogeen opgeslagen in de lever) uitgeput, waardoor je lichaam opgeslagen vet en wat eiwitten gaat gebruiken om vetzuren, ketonen, en glucose aan te maken om zo weer aan de energiebehoefte te voldoen. Vaak kost het je lichaam wel een week om te wennen aan het zelf aanmaken van glucose (de Engelse term is glycogenesis) en loop je de kans om je ‘flauw’ te voelen omdat je suikerspiegel laag is, en je lichaam nog niet snel genoeg zelf glucose aan kan maken.
Het voordeel van je insuline laag houden is dat je minder of geen last hebt van een lunch- of dinner-dip. Zo’n dip wordt vaak veroorzaakt doordat na een maaltijd met veel suiker je insuline omhoog schiet om te voorkomen dat je te veel suiker in je bloed krijgt. Na de enorme piek zakt je suikerspiegel naar een normale waarde, of schiet door naar een te lage waarde voordat het insuline gehalte weer hersteld is. Te lage suiker zorgt voor een gebrek aan energie, en als je pech hebt en je hebt niet het gevoel van een ‘volle buik’ heb je ook nog eens kans dat je weer honger of trek krijgt.
Een groot gedeelte van de truuk is dus om je insuline niet te laten pieken en deze zo veel mogelijk constant vrij laag te houden. Geen suikers of verteerbare koolhydraten dus. Vezels zijn wel koolhydraten, maar verteren niet, en komen er dus ‘via de achterkant’ weer gewoon uit en zorgen niet voor meer insuline. Waar zitten veel suikers en verteerbare koolhydraten in?
Alle vormen van suiker: HFCS in frisdranken, wit, bruin, fruitsappen, fruit, honing e.d.
Andere koolhydraten: graanproducten, meel, bloem, brood, bonen, aardappelen, rijst e.d.
In het algemeen dus geen probleem: groenten, vis, vlees, gevogelte
Dat betekent niet dat je nooit meer een aardappel kunt eten! Maar als je niet meer uit ‘gewoonte’ elke dag een glas sinaasappelsap, een bakje cornflakes, 4 sneeën brood, een kop thee met suiker, een bord aardappelen en een glas cola neemt scheelt dit enorm. En de hoeveelheid groenten, vis, vlees, en gevogelte doet er dan bijna niet meer toe.
(Graanproducten blijven voor veel mensen een slechte optie omdat naar sommige schattingen 1 op de 3 mensen gevoelig is voor gluten die eigenlijk in alle graanproducten zitten)
Maar fruit is toch zo gezond? Ja, maar niet per-se noodzakelijk. Veel volken in de Noordelijke landen eten van nature bijna geen fruit (soms wat bessen, en bessen zijn dan wel meteen een hele goeie gezonde vorm van fruit!) en hebben daardoor niet allerlei extra gezondheidsproblemen. Om af te vallen is fruit een slecht idee, maar in de natuur is het ook heel handig om in de zomer fruit te eten, richting de nazomer of herfst bessen te eten, om zo ook de insuline wat hoger te krijgen en meer vet op te slaan voordat we de zware winter ingaan. Daarbij: fruit kan ook voor een mooie hoeveelheid vitamines zorgen.

Je hebt geen overgewicht omdat je te veel eet. Je eet te veel omdat je overgewicht hebt.
Je hebt geen overgewicht omdat je te weinig beweegt. Je beweegt te weinig omdat je overgewicht hebt.

Je hebt overgewicht omdat je te veel vet opslaat onder invloed van insuline. Als je vaak veel suikers eet zul je steeds ongevoeliger worden voor insuline waardoor je steeds meer insuline in je bloed krijgt waardoor je meer energie gaat opslaan i.p.v. het te gebruiken. Ondertussen kun je op celniveau uitgehongerd raken. Een speciaal type laboratoriam rat die voor onderzoek naar overgewicht en metabolisch syndroom wordt gebruikt (Zucker Rat), slaat veel meer vet/energie op dat een normale rat. Zelf al geef je deze ratten minder te eten dan hun 'normale' soortgenoten zullen ze dikker worden.

Minder suiker en graan producten, meer vlees, vis, groenten, met een beetje fruit, dat is gezond!

vrijdag 19 maart 2010

Gezonde wintersport!

Net een klein weekje terug van een week wintersport. En afgevallen van al dat sportieve gedrag? Nee, wat aangekomen zelfs. En dat was ook te verwachten: ontbijt met croissants, stokbrood, zoetigheid. Overdag regelmatig wat cola of een biertje drinken, met in de middag weer iets met brood of een frietje. De avonden weer wat bier erbij en een bord pasta. Niet dat het niet lekker was hoor, net wakker worden terwijl 't vroeg-opstaande zonnetje in huis net van de bakker komt met de croissants en wat stokbrood in d'r handen, en even later met z'n allemaal lekker aan tafel zitten, koppie thee, vruchtensap, en dan het spul vers van de bakker met wat chocopasta volsmeren en lekker rustig van alle heerlijkheid genieten.

Iedereen had ook wel wat last van een opgeblazen gevoel, en voor een toilet bezoek ff waarschuwen of iemand misschien vooraf de ruimte wil gebruiken voor een kleine boodschap omdat de grote boodschap meestal een paar minuten daarna nog steeds met de ogen dicht te herkennen was ;-)

Afvallen, nee dus. Maar gezond, dat kan bijna niet anders! Wel flink wat uren per dag buitengeweest, dat voelt echt erg goed! I.p.v. de hele dag binnen grotendeels op een stoel 'gerecycelde' lucht zitten inademen heerlijk in de bergen. Soms zo ijzig koud dat je de ijskoude lucht in je neus voelt snijden terwijl je in een stoeltjes lift zit en dus geen kant op kunt op even te schuilen. Wat later lekker in een t-shirt boven de bewolking, uit de wind, vol in de zon onderuit, en weer wat later weer met tientallen kilometers per uur naar beneden en door de tranen heen, die door de wind gewoon bijna uit m'n ogen getrokken worden, proberen te blijven zien waar ik heen wil skieeen.

Voel me op dat soort momenten helemaal top. Eigenlijk is het gewoon rust, geen stress in de kop met "ik moet nog dit en dat van die voor die omdat...", maar gewoon lekker in een stoeltjeslift, rondkijken naar sneeuw in de verte die zo zacht lijkt dat je de heuvels kunt aaien als je hele grote handen zou hebben, frisse wind in 't gezicht, verder bijna geen geluid. Op een berg in een soort mist staan en dan opeens zien dat de zon in je rug hier een daar blijkbaar toevallig net zo op zo'n mistig sneeuwkristalletje schijnt zodat het lijkt dat iemand hele kleine fijne glitters zachtjes door de lucht blaast.

En al deze rust natuurlijk wel afgewisseld met een gezondere dosis korte stress van (bijna) onderuit gaan, of eigenlijk voor een mens veel te hard zonder airbags of andere handige uitvindingen naar beneden glijden. Gezond? Nou ja, zolang je niet echt hard onderuit gaat niets mis mee volgens mij. En dan op het eind van de middag op een stoel ploffen en dan af en toe helemaal de ogen uit je hoofd lachen om iets wat iemand verteld, gewoon de mooie combinatie van humor, ontspanning, vermoeidheid en wat resten adrenaline.

Uiteindelijk dus leren skieeen (yay, weer eens iets nuttigs geleerd!), lekker actief bezig geweest, frisse lucht op kunnen snuiven, de zon op de kop gehad. Als bewijs en herinnering van gedane arbeid wat blauwe plekken en een bruine kop! 'k Had 'r niets van willen missen!

Daarna, deze week ook nog wat doorgeschoten met wat te veel van het 'slechte': bier, chocolademelk, toch nog een keer frietjes gehaald, paar bolussen en worstebroodjes. The Horror!

Maar net zoals de sneeuw gewoon wegsmelt zonder dat de zon daar richting de lente extra moeite voor moet doen ga ik ook weer rustig terug naar m'n eten en drinken op de wat gezondere manier. Weer wat minder bier, geen tot minimaal aan de graanproducten of zetmeel, en weg met de suiker. Gewoon echt eten. Eten als ik honger lijk te hebben/krijgen, niet per-se uit gewoonte van de klok. Kom maar weer op met het vlees, wat groente, wat yoghurt en af en toe een stukje fruit, dan zit ik zo weer dichter bij de 65 dan de 70!

Vakantie, heerlijk om eens wat anders te doen, aan wat anders te denken, en wat regels te overtreden!

donderdag 18 maart 2010

Waarom geen margarine of zonnebloemolie?

Waarom geen margarine of zonnebloemolie?

Dat zouden toch gezonde varianten zijn op (room)boter enzo?

Nou nee...

Maar boter en dierlijke vetten zorgen toch voor hartproblemen, en dat gevaar heb je bij plantaardige vetten toch niet?

Nou nee...

Maar plantaardige vetten zijn toch onverzadigd (en "Oke"), en dierlijke vetten zijn toch verzadigd (en "VERkeerd")?

Nou nee...

Hoe zit het dan?

Het hele idee, dat niet klopt, dat verzadigde vetten en cholesterol verkeerd zouden zijn en onverzadigde vetten oke zouden zijn komt door een onderzoek van Ancel Keys. Die heeft dieren verzadigd vet en cholesterol gevoerd en bekeken wat het gevolg was. Het gevolg was inderdaad dat de dieren problemen kregen met het cholesterol in hun bloed, en daarbij ook problemen met het hart... Zielig he... Maar zijn proefdieren waren konijnen (en dan blijft het zielig, of misschien is het extra zielig voor onze pluizige vrienden.) Maar konijnen eten van nature niet veel cholesterol of verzadigd vet, daarom kunnen ze er niet goed tegen. Elke diersoort heeft z'n eigen eetgewoonten en is de hele spijsvertering en het metabolisme (hoe gaat je lichaam om met alle voedingsstoffen en energie) daar in de loop van tienduizenden jaren op aangepast. Zo zijn konijnen niet echt 'gebouwd' op het verwerken van grotere hoeveelheden vet en cholesterol omdat dat nu eenmaal de afgelopen 100.000 jaar niet echt voorkwam in hun eetgewoonte. Voer deze beestjes iets wat ze van nature niet eten, en loop de kans dat er iets misgaat.

Maar mensen eten van nature wel verzadigd vet en cholesterol. Door evolutie hebben we grotere hersenen gekregen die enorm veel energie verbruiken. Dit was mogelijk omdat we ook veel energie tot ons konden nemen in de vorm van vet. Als je energie alleen uit planten moet halen dan ben je de hele dag bezig om eten te zoeken, te eten, te verteren om aan je energiebehoefte te voldoen. Door te jagen en dieren te eten kun je in veel minder tijd je energie binnenkrijgen. En het klopt dat de dieren die we vroeger aten minder vet waren dan bijvoorbeeld het varkensvlees wat we nu bij een slager kunnnen krijgen, maar vroeger aten we ook niet alleen het vlees en spieren van een dier. Het orgaanvlees was favoriet, net zoals de hersenen en het merg uit de botten die veel vet bevatten. Leuk, doch wat onsmakelijk uitziend filmpje van 2 meisjes die helemaal gek zijn op beenmerg: http://www.youtube.com/watch?v=Jq7t03_MDHo ) Een cholesterol kregen we ook altijd al binnen, via het vlees, en via het eten van eieren, waar vrij veel cholesterol in de dooier zit. Cholesterol uit de voeding heeft maar een hele kleine invloed op het 'cholesterol' in je bloed, en cholesterol is nodig om je hersenen goed te laten werken en om allerlei hormonen zoals geslachtshormonen aan te maken. Cholesterol-transport en vetten in je bloed zijn veel meer afhankelijk van suikers en koolhydraten (frisdrank, brood, pasta, e.d.)
(Zie ook http://datisgezond.blogspot.com/2010/02/waarom-liever-geen-suikerfructose.html )

Wat veroorzaakt dan wel hartklachten?
(Zie ook:
http://datisgezond.blogspot.com/2009/06/hartklachten-omega-3-vetten-omega-6.html )

'Dichtgeslipte' aderen zijn vaak verkalkt, door geoxideerde cholesterol, doordat je te veel sdLDL hebt doordat je te veel koolhydraten binnen hebt gekregen, en doordat aderwanden chronisch ontstoken zijn geraakt door te veel omega-6 vetten.

Een hoge sdLDL krijg je door het eten van te veel suiker en (geraffineerde) koolhydraten (brood, pasta, granenrepen e.d., en fruit als je dat in echt grote hoeveelheden eet, of in kleinere hoeveelheden drinkt)

Teveel omega-6, hoe kan dat dan?

Nou het gaat om de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetten. Het zijn allebei onverzadige vetten, maar de ene (omega-3) is ontsteking remmend, en de andere (omega-6) is ontstekingsbevorderend. Je hebt beide nodig, in ongeveer dezelfde verhouding 1-op-1. Soms is een lokale ontsteking nodig als afweermechanime tegen bacterieen e.d. en als dit opgelost is moet de ontsteking weer verdwijnen. In de dingen die we altijd gegeten hebben kwamen ze ook ongeveer in die verhouding van 1:1 voor over het totale dieet. Maar tegenwoordig zijn er 2 problemen met die omega-3 en omega-6 verhouding in ons voedsel:

1) Ancel Keys heeft ooit geroepen dat Onverzadigd=Ok, en VERzadigd=VERkeerd. Voor konijnen blijkt dat waar te zijn maar voor mensen is verzadigd geen probleem, het probleem is dat als je te veel omega-6 binnenkrijgt en te weinig omega-3 dat je constante sluimerende ontstekingsreactie in je lichaam krijgt waardoor je o.a. hartklachten kunt ontwikkelen.

En waarom hebben we nu dan zoveel omega-6 in onze voeding? Omdat al het verzadigde vet 'verbannen' was, moest er wel een, onverzadigde, vervanger komen, dat waren dus plantaardige vetten. Vetten die we van nature helemaal niet in grote hoeveelheden eten, van bijvoorbeeld pindas en zonnebloemen. Niet dat het eten van pindas en zonnebloempitten nu zo rampzalig zou zijn, maar door puur het vet van deze plantaardige producten te gebruiken gaat het wel mis, o.a. omdat het omega-6 gehalte van deze olieen veel te hoog is, wordt het totaal aan omega-6 ook veel te hoog, zonder dat het omega-3 ook verhoogd wordt (door bijvoorbeeld ook erg veel zalm of andere omega-3 vis te eten). Hierdoor krijg je dus meer omega-6 binnen en zal je lichaam continu overal sluimerende ontstekingsreacties vertonen, o.a. in de aderen, waardoor cholesterol afzetting op zal treden, nog steeds ontstekingen, nog meer afzetting, 'dichtslibben' van de aderen, zuurstoftekort in het hart, en de rest snap je dan wel...

Gebruik dus geen plantaardige bak en braadproducten, maar liever gewoon (room)boter, reuzel, ossewit frituurvet e.d. Nog beter is palm- of kokosolie (ook verzadigd vet, maar dan ook nog eens een variant die heel makkelijk door het lichaam te verwerken is).

Ook hier kun je weer denken aan hoe we duizenden jaren gelegen gegeten hebben. We konden toen helemaal geen olie uit zonnepitten of pindas persen. Olie uit olijven halen, daar is geen chemisch proces voor nodig, dan kunnen we al heel lang, en olijfolie is dan ook prima te gebruiken in de keuken, bij voorkeur niet op hoge temperaturen. Olijfolie heeft dan ook maar weinig omega-6!

2) Vlees, eieren
Niets mis met vlees, van nature. Maar nature aten onze koeien gras, en pikten de kippen ook buiten in het gras en pikten af en toe een beestje op. Tegenwoordig zit bijna alles opgesloten, en krijgen de dieren graan te eten (wat ze van nature ook helemaal weer niet doen!!!). Daardoor krijgen ze een omega-3 tekort, en daardoor krijgen wij ook weer een omega-3 tekort. Bij voorkeur dus grasgevoerd vlees, en 'omega-3' eieren van buitenscharrelkippen (die meergranen eieren zijn onzin, niets gezonds aan meergranen), maar het omega-6 probleem van het vlees is veel minder erg dan de omega-6 ramp van plantaardige vetten!

Dus:
Eet wat in de natuur ook (redelijk) normaal is. Dieren, dierlijk vet, planten, wat olijfolie, maar geen frankenstein-fabrieksolie uit pindas of zonnebloempitten.

Extra: bij sommige mensen lijken de blaren, of aften, en de mond een gevolg van een omega-3 : omega-6 probleem. Lees ook: http://datisgezond.blogspot.com/2009/08/aften-voorkomen-of-genezen-door-omega-3.html

Roomboter, dat is gezond, en lekker!

donderdag 25 februari 2010

Waarom geen granen?

Van ‘nature’ eten mensen geen granen. Dat we van nature iets niet eten hoeft natuurlijk geen reden te zijn om het nu ook niet te eten, maar...

50.000 jaar geleden zijn we pas met landbouw begonnen, daarvoor aten we geen granen. Dat lijkt lang geleden, maar de evolutie van de mens was al miljoenen jaren bezig, dus die laatste 50.000 jaar is er niet zo gigantisch veel aan ons lichaam veranderd. Granen kun je niet makkelijk even ergens vinden, maar moet je zelf verbouwen, en dat hebben we nooit gedaan voor we met landbouw begonnen. Dus ons lichaam was/is eigenlijk helemaal niet gewend aan granen omdat we tijdens de evolutie nooit met granen in aanraking zijn gekomen.

Wat is nu het probleem met granen?

Suikers

Granen bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, undercover-suikers. Al in je mond, onder invloed van speeksel, worden dit suikers. Granen zijn dus suikers. En hebben ook invloed op je insuline, en zorgen dus voor een snellere vetopslag. Dus puur als je gewicht kwijt wil raken, of niet aan wil komen, zijn graanproducten niet gewenst. Maar niet alleen i.v.m gewicht, maar ook i.v.m. gezondheid zijn granen niet aan te raden.

phytic acid / fytinezuur

Zit in het 'schilletje' van bijvoorbeeld graan, rijst en dergelijke (zelfs in een aantal noten). Dit is een vorm van bescherming voor het binnenste van het graanproduct. Nadeel is dat je door het fytinezuur moeilijk ijzer, magnesium en andere mineralen op kunt nemen die je wel tijdens de maaltijd binnen hebt gekregen. Er zijn onderzoekers die zelfs die conclusie durven trekken dat witte rijst beter is dan bruine rijst doordat bij witte rijst het meeste fytinezuur niet meer aanwezig is. Aan de andere kant zijn er ook onderzoekers die aangeven dat fytinezuur wel weer een positieve werking kan hebben om bepaalde vormen van kanker te remmen.

Gluten, coeliakie, darmklachten, huidaandoeningen en autoimmuunziekte.

Mensen die aan coeliakie lijden hebben een intolerantie voor een bepaalde fractie van gluten (de gliadines) en moeten een glutenvrij dieet volgen. Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen gluten die coeliakie kan veroorzaken (zoals in tarwe, rogge, gerst en, in mindere mate, haver) en gluten die geen coeliakie veroorzaakt (zoals in rijst, mais en teff). Inname van gliadines veroorzaakt bij hen via een auto-immuunreactie beschadiging van de darmvlokken van de dunne darm, wat tot gevolg heeft dat de opname van de bouwstoffen uit het voedsel verslechtert. Wanneer alle producten met gliadines worden vermeden, herstellen de darmvlokken zich en kunnen voedingsstoffen weer normaal worden opgenomen. De darmvlokken herstellen zich overigens niet blijvend (men kan niet volkomen genezen), opnieuw eten van glutenhoudende producten zou weer een verslechtering betekenen.

Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat gluten ook invloed kunnen hebben op andere darmklachten, huidaandoeningen of andere autoimmuunziekten.

Dus:

Zoals al gezegd: mensen hebben helemaal geen graanproducten nodig. Graanproducten zijn meestal behoorlijk verwerkt om ze eetbaar te maken. Zo meteen uit de natuur kunnen mensen er weinig mee, pas na een aantal verwerkingsslagen kan het als, slecht, voedsel dienen. Fermentatie lost veel problemen op, whiskey (graanproduct) is bijvoorbeeld gluten-vrij door fermentatie en destillatie, bier niet. Brood kon vroeger lang rijzen waardoor er ook iets minder problemen waren in vergelijking met het huidige industie brood wat maar kort kan rijzen voor het gebakken wordt. Voor we landbouw hadden werden mensen ouder, en groeiden ze langer dan de huidige mens. De gemiddelde levensduur was inderdaad lager, maar dat kwam vooral door veel kindersterfte, dodelijke ongelukken, en natuurlijk hebben we nu antibiotica, niet omdat mensen toen per definitie ongezonder waren.

Ik heb verschillende verhalen gelezen van artsen die patienten met huid- (bijvoorbeeld psoriasis) of darmproblemen (prikkelbare darm) de raad gaven om eens een week of 6 geen graanproducten te gebruiken. Gewoon kijken hoe het bevalt en wat de veranderingen zijn, als het niets helpt heb je 6 weken 'anders' gegeten en ga je gewoon door met je normale voedingspatroon. Een bepaalde groep personen heeft hier enorm baat bij, en zijn als bonus ook wat gewicht kwijt geraakt.

Ik kan het iedereen aanraden om het eens gewoon een week of 4 to 6 te proberen om te kijken of het een verschil maakt. Het kan zijn dat je de eerste week nog moet wennen, sommige graanproducten zorgen er zelfs voor dat je kleine hoeveelheden van een verslavende stof aanmaakt waardoor je misschien kort moet 'afkicken'. Hoe sterk je je voeding moet aanpassen is voor iedereen anders. De meeste mensen zullen 's middags brood eten, en dat is een redelijk grote stap om je dagelijkse stapel boterhammen te missen. Die zul je moeten vervangen door salades, wat noten, kaas, wat vlees. Het ontbijt bestaat voor veel mensen ook uit graanproducten, een boterham, cornflakes o.i.d. Prima te vervangen door een 'Engels' ontbijt met bijvoorbeeld eieren met spek/bacon, of wat yoghurt, met als het moet daaring af en toe wat noten of een klein beetje fruit (niet te veel, 't is allemaal suiker wat er in dat fruit zit!)

Geen granen meer, dat is gezond!

Waarom liever geen suiker/fructose? Fruit(sap) met mate!

Van ‘nature’ eten mensen geen granen, en maar kleine hoeveelheden fructose/suiker. Dat we van nature iets niet eten hoeft natuurlijk geen reden te zijn om het nu ook niet te eten, maar...

Eerst het fructose. In de natuur komt een mens aan fructose door fruit (of honing) te eten. En fruit is toch zo gezond, dan mag je toch zo veel eten als je wil? Ja, fruit bevat wel gezonde stoffen, vitamines, anti-oxidanten, maar ook suiker, fructose. Als je teveel suiker (glucose) in de bloed hebt is dat schadelijk en gaat je lichaam insuline aanmaken om het teveel aan suiker om te zetten in vet, en dit op te slaan voor moeilijkere tijden. Hoeveel glucode moet je dan in je bloed hebben? Een normale man van zo’n 75 kg zal zo’n 5 liter bloed hebben, met daarin zo’n 5 gram glucose. Dat is ongeveer 1 suikerzakje die je bij de koffie kunt krijgen. That’s it. Meer glucose in het bloed en je gaat insuline aanmaken, suiker in vet omzetten, vetverbranding stoppen en op suikerverbranding overschakelen. Dit is geen ramp, maar als je grote hoeveelheden fruit naar binnen werkt (6 sinaasappels per dag oid, makkelijk te doen als je fruitsappen i.p.v. echt fruit neemt) dan krijg je naast al die goeie dingen ook veel te veel suiker binnen.

Grote hoeveelheden suiker zorgen tijdelijk voor minder weerstand, meer vetaanzet, en zin in nog meer suiker. Op de langere duur zorgt het zelfs voor diabetes (suikerziekte).

Je hebt wel, wat, suiker nodig voor verbranding, hersenfunctie, werking van de spieren. Maar daar is niet zo veel voor nodig, en bovendien kan je lichaam zelf suiker maken van eiwitten uit vlees en vis.

‘Vroeger’ was fruit minder zoet dan nu. (En met vroeger bedoel ik in het algemeen iets van 50.000 jaar geleden, voor de ontwikkeling van landbouw, maar toen we al wel eigenlijk dezelfde genen hadden als we nu hebben!) Door het kweken van zoeter en sappiger fruit bevat fruit tegenwoordig meer fructose dan het ‘originele’ fruit. Ook hadden de meeste mensen geen beschikking over hele grote hoeveelheden fruit, en dan is al het zoets wat je te pakken kunt krijgen welkom en eet je zo veel mogelijk. Maar nu dus niet elke dag. Veel fruit is in de loop van de zomer beschikbaar, of in de nazomer of herfst (bessen bijvoorbeeld). Dit past heel mooi, als je meer fruit en bessen gaat eten, je meer suiker binnen krijgt, je meer vet gaat opslaan, en dat allemaal in de aanloop naar de winter, als er waarschijnlijk moeilijker aan eten te komen is.

Dus fruit: lekker, en met enige mate, gezond. Fruit is niet noodzakelijk, maar wel lekker en kan ook voor wat antioxidanten en vitamines zorgen. Pas op met sappen omdat je dan soms per glas wel heel makkelijk 3 of meer stuks fruit binnenkrijgt.

Wat onderwerpen die ik voorbij wil laten komen komende tijd

Nog eens, wat onderwerpen die ik al snel voorbij wil laten komen komende tijd:

  • Waarom liever geen suiker/fructose of granen?
  • Waarom geen margarine of zonnebloemolie?
  • Waarom geen grote hoeveelheden fruit?
  • Je hebt geen overgewicht omdat je te veel eet, je eet veel omdat je overgewicht hebt!
  • Je hebt geen overgewicht omdat je te weinig beweegt, je beweegt weinig omdat je overgewicht hebt!
  • Sporten, elke dag minimaal een uur cardio, of kan het ook anders?
  • Met de rest is dus geen probleem? Vlees, vis, groenten, noten, soms wat fruit.
  • ‘Slechte’ genen, of is zelfs daar nog iets aan te doen?
  • De zon in voor vitamine D.
  • 3 Maaltijden per dag en 2 snacks tussendoor, of kan het ook anders? Intermittent fasting?
  • Is dit makkelijk vol te houden, wat zijn mijn eigen ervaringen?

Jamie Oliver: we leven minder lang dan voorgaande generaties. Dat is toch eigenlijk erg...

Een paar weken geleden heb ik de TED video van Jamie Oliver gezien. Mooi! Ben het niet helemaal eens met al zijn ideeen, maar dat was een goeie presentatie van iemand die iets wil veranderen. Als je het in het Engels kunt volgen moet je hier: http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html even kijken. De strekking is eigenlijk dat de huidige generatie kinderen en (jong?) volwassenen waarschijnlijk minder lang, en minder gezond, zullen leven dan de vorige generaties. Dus de kinderen van nu zullen minder lang leven dan hun ouders. Hoe belachelijk zijn we nu eigenlijk bezig? Melk en yoghurtdranken volstoppen met suiker, zodat je eigenlijk net zo goed een glas cola kunt drinken. En iedereen maar denken: vetarme yoghurt, wat zijn we toch gezond bezig! En ondertussen bakken suiker naar binnen werken, insuline resistentie opbouwen, je alvleesklier lamleggen, diabetes krijgen en dik, zwak en ziek richting je graf waggelen.

Het is overal allemaal meer, goedkoper, sneller, langer houdbaar... Logisch, want dat is makkelijker. Maar wat meer logisch over voeding denken en voorlichten zie ik hier in Nederland ook niet veel gebeuren. We verprusten onze gezondheid, ook al denken we gezond bezig te zijn, volgen allemaal de “Sonja” boekjes, geschreven door mensen die zelf nooit last van overgewicht hebben gehad, en proberen alles er met een hoop inspanning en zweet weer vanaf te sporten.

Zoals John Durant (bekende volger van een gezond paleo primal lifestyle dieet) al zei in een talkshow afgelopen week: Als je een dierenverzorger bent in de dierentuin wat geef je je dieren te eten om te zorgen dat ze lang en gezond leven? Natuurlijk wat ze van nature al eten! En van nature eten wij geen grote hoeveelheden suiker, geen brood en graanproducten, niet het hele jaar door grote hoeveelheden fruit(sap).

Onze genen en lichamen zijn in 2.5 miljoen jaar tijd helemaal afgestemd op hoe wij toen konden overleven. Brood en graanproducten bijvoorbeeld zijn pas iets van de laatste 10.000 jaar, net zoals die grote hoeveelheden fructose, en daar hebben veel mensen problemen mee (gluten allergie, suikerziekte).

’s Morgens wat special K in magere melk? Een gezond ontbijt? Net zo veel suiker (37 gram voor een typische portie) dan wat chocolade ijs. “Gezond ontbijt”? Mooi niet!

Slechte dingen afleren is moeilijker dan goeie dingen aanleren. Dat gaat niet alleen over (eet)gewoontes, maar ook over kennis. Een collega van me heeft vorige week de uitslag gehad van z’n cholesterol onderzoek. Z’n totaal cholesterol was te hoog, de LDL/HDL verhouding was blijkbaar niet zo slecht. Tip van de arts: minder drank, minder vet eten. Ok, die eerste daar kan ik in meegaan, al is alcohol, met mate, niet zo slecht, en kan het zelfs positief aan de gezondheid bijdragen. Dat vet eten: in het algemeen is het onzin dat dat slecht is voor je cholesterol. Dat is ‘kennis’ van ‘vroeger’. We weten nu wel beter. Als je veel verzadigde vetten eet is er wel een kans dat je totale cholesterol wat omhoog gaat, maar daarbij zal het LDL lager worden (goed!), en het HDL hoger worden (beter!). Cholesterol en vetten in de bloed worden niet zomaar bepaald door hoeveel vlees of eieren je eet. Je lichaam maakt zelf cholesterol aan, afhankelijk van het vet in je voeding, maar ook afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je eet.

Michael Eades (http://www.proteinpower.com/drmike/ ) is een arts die die cholesterol waarden van patienten die al lang worstelden met hun cholesterol binnen een maand sterk wist te verbeteren, en zo te houden. Hoe? Hoofdzakelijk door suikers te schappen uit de voeding. Vooral fructose, maar ook graanproducten (brood en pasta) en zetmeel (aardappelen).

DatIsGezond.nl gaat niet alleen over afvallen, maar meer over gezondheid, en als je gezond eet heb je geen echt overgewicht.

Wat onderwerpen die ik al snel voorbij wil laten komen komende tijd:

  • Waarom liever geen suiker/fructose of granen?
  • Waarom geen margarine of zonnebloemolie?
  • Waarom geen grote hoeveelheden fruit?
  • Je hebt geen overgewicht omdat je te veel eet, je eet veel omdat je overgewicht hebt!
  • Je hebt geen overgewicht omdat je te weinig beweegt, je beweegt weinig omdat je overgewicht hebt!
  • Sporten, elke dag minimaal een uur cardio, of kan het ook anders?
  • Met de rest is dus geen probleem? Vlees, vis, groenten, noten, soms wat fruit.
  • ‘Slechte’ genen, of is zelfs daar nog iets aan te doen?
  • De zon in voor vitamine D.
  • 3 Maaltijden per dag en 2 snacks tussendoor, of kan het ook anders? Intermittent fasting?
  • Is dit makkelijk vol te houden, wat zijn je eigen ervaringen?