vrijdag 19 maart 2010

Gezonde wintersport!

Net een klein weekje terug van een week wintersport. En afgevallen van al dat sportieve gedrag? Nee, wat aangekomen zelfs. En dat was ook te verwachten: ontbijt met croissants, stokbrood, zoetigheid. Overdag regelmatig wat cola of een biertje drinken, met in de middag weer iets met brood of een frietje. De avonden weer wat bier erbij en een bord pasta. Niet dat het niet lekker was hoor, net wakker worden terwijl 't vroeg-opstaande zonnetje in huis net van de bakker komt met de croissants en wat stokbrood in d'r handen, en even later met z'n allemaal lekker aan tafel zitten, koppie thee, vruchtensap, en dan het spul vers van de bakker met wat chocopasta volsmeren en lekker rustig van alle heerlijkheid genieten.

Iedereen had ook wel wat last van een opgeblazen gevoel, en voor een toilet bezoek ff waarschuwen of iemand misschien vooraf de ruimte wil gebruiken voor een kleine boodschap omdat de grote boodschap meestal een paar minuten daarna nog steeds met de ogen dicht te herkennen was ;-)

Afvallen, nee dus. Maar gezond, dat kan bijna niet anders! Wel flink wat uren per dag buitengeweest, dat voelt echt erg goed! I.p.v. de hele dag binnen grotendeels op een stoel 'gerecycelde' lucht zitten inademen heerlijk in de bergen. Soms zo ijzig koud dat je de ijskoude lucht in je neus voelt snijden terwijl je in een stoeltjes lift zit en dus geen kant op kunt op even te schuilen. Wat later lekker in een t-shirt boven de bewolking, uit de wind, vol in de zon onderuit, en weer wat later weer met tientallen kilometers per uur naar beneden en door de tranen heen, die door de wind gewoon bijna uit m'n ogen getrokken worden, proberen te blijven zien waar ik heen wil skieeen.

Voel me op dat soort momenten helemaal top. Eigenlijk is het gewoon rust, geen stress in de kop met "ik moet nog dit en dat van die voor die omdat...", maar gewoon lekker in een stoeltjeslift, rondkijken naar sneeuw in de verte die zo zacht lijkt dat je de heuvels kunt aaien als je hele grote handen zou hebben, frisse wind in 't gezicht, verder bijna geen geluid. Op een berg in een soort mist staan en dan opeens zien dat de zon in je rug hier een daar blijkbaar toevallig net zo op zo'n mistig sneeuwkristalletje schijnt zodat het lijkt dat iemand hele kleine fijne glitters zachtjes door de lucht blaast.

En al deze rust natuurlijk wel afgewisseld met een gezondere dosis korte stress van (bijna) onderuit gaan, of eigenlijk voor een mens veel te hard zonder airbags of andere handige uitvindingen naar beneden glijden. Gezond? Nou ja, zolang je niet echt hard onderuit gaat niets mis mee volgens mij. En dan op het eind van de middag op een stoel ploffen en dan af en toe helemaal de ogen uit je hoofd lachen om iets wat iemand verteld, gewoon de mooie combinatie van humor, ontspanning, vermoeidheid en wat resten adrenaline.

Uiteindelijk dus leren skieeen (yay, weer eens iets nuttigs geleerd!), lekker actief bezig geweest, frisse lucht op kunnen snuiven, de zon op de kop gehad. Als bewijs en herinnering van gedane arbeid wat blauwe plekken en een bruine kop! 'k Had 'r niets van willen missen!

Daarna, deze week ook nog wat doorgeschoten met wat te veel van het 'slechte': bier, chocolademelk, toch nog een keer frietjes gehaald, paar bolussen en worstebroodjes. The Horror!

Maar net zoals de sneeuw gewoon wegsmelt zonder dat de zon daar richting de lente extra moeite voor moet doen ga ik ook weer rustig terug naar m'n eten en drinken op de wat gezondere manier. Weer wat minder bier, geen tot minimaal aan de graanproducten of zetmeel, en weg met de suiker. Gewoon echt eten. Eten als ik honger lijk te hebben/krijgen, niet per-se uit gewoonte van de klok. Kom maar weer op met het vlees, wat groente, wat yoghurt en af en toe een stukje fruit, dan zit ik zo weer dichter bij de 65 dan de 70!

Vakantie, heerlijk om eens wat anders te doen, aan wat anders te denken, en wat regels te overtreden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten