maandag 17 augustus 2009

Aften voorkomen of genezen door omega-3 inname?

Update: ik gebuik nu de Shangrila methode niet meer. Deze werkte wel om af te vallen doordat je je insuline laag kunt houden, maar ik ga nu meer voor een paleo/primal aanpak waarbij naast gewicht gezondheid een hele belangrijke peiler is)

=======
Nog iets over omega-3 olie:

Juni 2008 ben ik zelf met een soort dieet (Shangrila dieet van Seth Roberts, Phd experimentele psychologie) begonnen waarbij je veel omega-3 olie inneemt. Het dieet ging prima, maar maanden later merkte ik opeens dat het naast gewichtsverlies nog een ander effect had. Vanaf m'n kindertijd weet ik niet anders dan dat ik vaak last heb van aften. Dat zijn meestal kleine, soms grote, blaren in de mond.

Het is onbekend waar deze aften door ontstaan, en via de huisarts en andere kanalen kom je meestal niet verder dan: onbekend, vitamine tekort, hormonen, overgevoeligheid voor citrus vruchten, snel gewichtsverlies (!), slechte mondhygiene, overgevoeligheid voor tandpasta. Hooguit kreeg ik wel eens een zalf om het wondje mee af te dekken en zo minder last van pijn te hebben.

Opeens merkte ik dat ik al maanden geen, of slechts in lichte mate, last had gehad van aften. Volgens mij had ik altijd eerder last van aften als ik bijvoorbeeld iets van een zoute-notenmix of chips met een dipsaus op had. Nu kon ik deze dingen wel eten zonder probleem. Iets te maken met het dieet? De omega-3 olie? Zoals al eerder te lezen was zorgt omega-6 voor meer ontstekingsreacties, en zorgt omega-3 voor een vermindering van ontstekings reacties. Aften zijn een lokale kleine ontsteking. Dus zou de verhoging van mijn omega-3 inname hier mee te maken hebben? Ik nam vaak 15 ml laanzaadolie in (grotendeels ALA omega-3), en daarnaast vaak nog een visolie capsule met 635mg EPA en 195mg DHA (omega-3 vetten)

Ik heb in mei 2009 contact opgenomen met Seth Roberts, die ook geinteresseerd is in de relatie tussen omega-3 en gezondheid naast dat hij een voorstander is van zelf-experimentatie. Hij heeft mijn ervaring op zijn blog gepubliceerd en gevraagd of iemand met aften eens wilde proberen of het innemen van extra omega-3 hetzelfde effect zou hebben als bij mij.

Al vrij snel kwamen er verschillende reacties binnen van mensen die dezelfde ervaring hadden. Wat vertaalde stukken:

"Ik had er ook 1 of 2 keer per jaar last van, en het duurde weken. Afgelopen jaar nergens last van gehad. Mijn dieet was veranderd, betere balans tussen omega-3 en omega-6. Ik gebruik geen lijnzaadolie, maar levertraan. Ook geen bloedend tandvlees na het flossen meer"

"Grappig, onze kleine van 6 jaar oud had het ook een aantal jaar met komen en gaan. We geven'm visolie sinds de herfst en heeft minder last van aften. Toeval?"

"Jaren last van gehad, nu af en toe nog wel een kleine afte. Ik denk dat het van het 'sodium laurel sulfate' uit de tandpasta komt. Ook krijg ik meer omega-3 binnen, maar pas op met tandpasta met SLS."

"Per ongeluk achter gekomen dat het eten van walnoten helpt. Bij de eerste hint van een afte kauw ik rustig op walnoten." (Walnoten bevatten ook vrij veel omega-3 ten opzichte van veel andere voedingswaren)


De 2 sterkste punten die uit deze reactie naar voren kwamen:
1) Sodium laurel sulfate / SLS in tandpasta veroorzaakt bij bepaalde personen aften.
2) Meer inname van omega-3 voorkomt aften bij bepaalde personen.

Nu is dit natuurlijk geen echt onderzoek. Maar er zijn dus meer mensen met dezelfde ervaringen, en het verhaal past ook bij de bekende theorie dat omega-3 ontstekingsremmend werkt.

Seth plaatste een nieuw item om zijn blog "Yes, Canker Sores Prevented (and Cured) by Omega-3", "Ja, aften voorkomen (en genezen) door omega-3". Als omega-3 inderdaad aften kan genezen, of zelf voorkomen, dan staan er wat opmerkelijke zaken in het volgende lijstje:
1) Mogelijk gemaakt door samenwerking op het Internet: Seth plaatste zijn dieet reseach op Internet. Op zijn forum gingen mensen aan de slag met lijnzaadolie. Hij raakte hierdoor geinteresseerd in omega-3. Ik heb dit weer opgepikt en mijn ervaring via Seth gedeeld met vele anderen waar weer reacties op kwamen. Gedeelde kennis.

2) Waarde van zelf-experimentatie: Seth's zelfexperimenten met lijnzaadolie hadden niets te maken met aften. Hij zag wel dat lijnzaadolie, en waarschijnlijk de omega-3 uit lijnzaadolie, voor een aantal gezondheidsverbeteringen zorgde. Hij zette vrij veel informatie op zijn blog, en door bijna een puur toeval merkte ik dat het nog andere positieve effecten had op de gezondheid, nl het voorkomen van aften.

3) Onconventioneel bewijs: Geen wetenschappelijk bewijs, maar een groep personen die dezelfde ervaring hebben. Oude situatie, actie, gevolg, nieuwe situatie. Misschien niet compleet duidelijk hoe het werkt, maar wel wat de gevolgen van een bepaalde actie zijn bij een bepaalde groep mensen.

4) Geen voorgeschiedenis van medische kennis: niemand in deze groep testpersonen/zelfonderzoekers heeft een medisch achtergrond. Misschien heb je die ook niet altijd nodig om achter belangrijke dingen te komen.

5) Het falen van "betrouwbare" websites. Nergens is eigenlijk iets te vinden over aften en omega-3. De website van de Harvard Medical School zegt zelfs dat meer dan de helft van alle personen wel een last heeft gehad van aften. Blijkbaar moet je er als je er last van hebt maar mee leren leven omdat het vaak voorkomt.

6) Het falen van de gezondheidszorg: om de een of andere reden heeft de gezondheidszorg tot nu toe nooit een relatie kunnen vinden tussen aften en omega-3. Het lijkt erop dat deze relatie er dus wel is. Ik heb zelfs nooit te horen gehad dat een omega-3 tekort de oorzaak zou *kunnen* zijn. Als aften inderdaad meestal/vaak ligt aan een omega-3 tekort is het hebben van aften een echt gezondheidsprobleem, en als het dus vaak voorkomt een gezondheidsprobleem onder een aanzienlijk deel van de bevolking.

Ik kan nog iets verder gaan op punt 6, ik doe wat aannames en het resultaat is dus waarschijnlijk te ver gezocht: Als een omega-3 tekort een belangrijke oorzaak is voor hartfalen, en een omega-3 terkort veroorzaakt bij bepaalde personen aften, zijn aften dan een waarschuwing voor een tekort aan bepaalde voedingstoffen die hartfalen kunnen veroorzaken?

Dus: aften? Probeer eens een tijd meer omega-3 in te nemen, dat is gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten