woensdag 29 juli 2009

Slecht-slecht cholesterol, of goed-slecht cholesterol?

Deze keer een wat pittig stukje tekst...

Voordat ik de termen cholesterol, LDL, en HDL gebruik: LDL en HLD zijn andere dingen dan cholesterol. LDL en HDL zijn lipoproteines, eigenlijk een soort eiwitpakketjes die cholesterol door het lichaam vervoeren, van de lever naar verschillende delen van het lichaam en weer terug. Cholesterol is onder andere nodig om vitamine A, D, en E op te nemen, en om verschillende hormonen aan te maken. Triglycerides zijn hoofdbestandsdelen van olien en vetten.

We krijgen wel te horen dat cholesterol waarden belangrijk zijn. Dat een hoog HDL goed is, en dat LDL laag moet zijn, maar er zijn verschillende soorten LDL! Er is 'grote' LDL, en 'kleine' LDL (small-dense-LDL, of sdLDL, of LDL-III) (Zie ook http://www.pacbio.com/press/newsletter/sdldl.asp). Het type LDL (sdLDL) blijkt belangrijk te zijn in relatie tot hart- en vaatproblemen. Dit omdat sdLDL in de aderwand kan dringen doordat dit kleine deeltjes zijn, en bovendien omdat sdLDL sneller zal oxideren dan grote LDL. Hierover later meer.

Onderzoekers hebben 2 verschillende patronen beschreven m.b.t. de aanwezige hoeveelheden lipoproteines en triglycerides:
lipoproteine patroon A
veel grote LDL, hoge HDL en lage triglycerides.

lipoproteine patroon B
hoge sdLDL/LDL-III, meestal relatie met lage HDL en hoge triglycerides.

Beide patronen hebben dus een hoge LDL, alleen het type LDL is verschillend (grote LDL, tegen kleine sdLDL)

Er is een test uitgevoerd met 87 personen die 2 verschillende dieeten kregen:
Weinig vet: vet (24%), koolhydraten (56%)
Veel vet: vet (46%), koolhydraten (34%)

36 personen die lowfat gingen kregen patroon B (slecht). LDL ging wel omlaag, dus het makkelijk te onthouden regeltje "LDL moet Laag", klopt en dat lijkt dus gezond. Maar er is een verschuiving van groot, cholesterol dragend LDL, naar het kleine, cholesterol arme sdLDL. Dus met andere woorden, de LDL werd lager, niet omdag het totaal LDL delen omlaag ging (had gezond kunnen zijn), maar omdat LDL grootte omlaag ging en er meer sdLDL was (en dat is dus niet gezond).

Opm: mensen die al patroon B hebben kunnen wel echt minder totaal LDL delen krijgen door vet te minderen.

Verder is er onderzoek gedaan naar de inname van verzadigd vet en de verschillende soorten LDL. Hieruit blijkt dat meer verzadigd vet zorgt voor meer grote LDL en minder kleine LDL. Er is ook een invloed op HDL, het goede 'cholesterol'. De grootste HDL deeltjes (HDL2b) zijn het sterkst verantwoordelijk voor de positieve effecten van HDL. En juist het aantal van deze deeltjes worden verlaagd als er een overstap gemaakt wordt naar het laag-vet dieet. Het binnenkrijgen van verzadigd vet en omega-3 vetten zorgt voor een verhoging van het gezonde HDL!

Dus,

In tegenstelling tot het simpele idee dat minder verzadigd vet LDL verlaagd (en dus de kans op hartfalen), hebben totaal vet en verzadigd vet een meer complexe invloed op de liptides in het bloed. Het totale effect is nog niet geheel duidelijkm maar er is wel een associatie met een lagere kans op hartfalen. sdLDL (slecht-slecht-cholesterol) wordt verhoogd na verlaging van vet, en verhoging van koolhydraten (zoals in tarwe, granen en suiker). Zijn de problemen die we in het bloed zien (laag HDL, hoog sdLDL, hoge triglycerides) het gevolg van granen en suiker? Volgende week meer over oxidatie van vetten, en hoe je hiermee rekening kunt houden met je voeding.

Vetten eten, met enige mate, dat is gezond!

Origineel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten