zondag 13 juni 2010

Uitgegroeid, in de lengte dan...

want in de breedte gaat het gewoon door! De vijfde landelijke groeistudie die door TNO samen met VUmc en LUMC is uitgevoerd wijst dit uit. Al in 1997 werd duidelijk dat je Nederlandse jeugd te zwaar aan het worden is, en deze trend houdt aan.

Ten opzichte van de lengte in het jaar 1850 zijn volwassen mannen nu gemiddeld 16cm langer, en volwassen vrouwen zijn 14cm langer. Maar de laatste cijfers wijzen uit dat onze groei gestopt is, alleen het gewicht neemt nog toe. Bij autochtone kinderen is er sprake van overgewicht in 13% (jongens) en 15% (meisjes) van de gevallen. Bij Nederlands-Turkse kinderen is dit zelfs in 32% van de gevallen, en bij Nederlands-Marokkaanse kinderen zo'n 27%.

Het uitblijven van lengtegroei kan een teken zijn van een verslechtering van leefomstandigheden, denken de wetenschappers, en ook het overgewicht is een waarschuwingssignaal, al kun je nog wel een discussie hebben over de zin en onzin van de BMI getallen en wel- of geen overgewicht hebben.

Nu heb ik het nog in mijn archief terug proberen te vinden, maar helaas: ik zal een keer opnieuw op zoek moeten, maar ik heb een onderzoek gezien van een paleontoloog die wist te melden dat mensen voor de eerste landbouwrevolutie groter waren dan nu, en dat hun maximum leeftijd zelfs iets hoger lag dan vandaag de dag (de gemiddelde leeftijd was natuurlijk een stuk lager door problemen met infecties, ongelukken e.d.). Maar eigenlijk verbaast het me niets. Net zoals Jamie Oliver al presenteerde op TED: Deze generatie leeft minder lang dan de voorgaande ( http://datisgezond.blogspot.com/2010/02/jamie-oliver-we-leven-minder-lang-dan.html ), zelf al hebben we nu artsen, antibiotica, MR scanners en alles wat daar nog bij hoort. 

Korter leven en korter groeien,want we hebben ook al lang graanproducten als voedsel (inclusief het fytinezuur en gluten die schadelijk zijn voor het lichaam), en hebben dit nu ook fabrieksmatig (waardoor bijvoorbeeld brood minder tijd heeft om te reizen, dus blijven meer gluten over), gebruiken we de verkeerde ontstekingsbevorderende plantaardige olie (zonnebloem, pinda) omdat we voor niets bang zijn gemaakt voor echte volle vetten (dierlijk vet, en kokos), en gieten-, strooien- en stoppen we voortaan overal suiker in. En daarbij zitten we vaker binnen te stressen dan dat we ontspannen buiten in de zon komen om een flinke boost vitamine-D op te doen. 

Wat moet je er aan doen? Dat is te lezen op al die andere artikelen op deze site, en zoveel andere, engelstalige, sites die zich bezig houden met real food, paleo, primal, of soortgelijke aanpakken. 

Vorige week trouwens nog een mooie omschrijving van paleo eetgewoontes gezien: gewoon een gezonde vegatarische maaltijd, maar dan met een goed stuk vlees erbij! Je kunt het als grap zien, maar het klopt eigenlijk wel. Ik denk dat een goed etende vegetarier (veel groene groente, geen (soja)bonen of granen, als het kan regelmatig iets met kokos of avocado om genoeg vet binnen te krijgen) misschien wel een stuk gezonder eet dan een gemiddelde Nederlander. Vul dat aan met een goed stuk vlees of vis, en je bent hardstikke goed bezig. Ohja, als het kan wel biologisch vlees, dieren die lekker buiten staan, gras eten zodat ze zelf ook gezond zijn, en niet helemaal volgespoten worden met antibiotica of groeihormonen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten