dinsdag 4 mei 2010

Is het vol te houden?

Is het vol te houden?

Ja en nee. Tja, dat is weer zo'n antwoord waar je niets mee kunt.

Allereerst wat vol houden? Gezond eten, zoveel mogelijk dingen proberen niet te eten wat we 50.000 jaar geleden ook niet aten. Dus geen suiker (bijvoorbeeld cola, snoep), geen graanproducten (bijvoorbeeld  bier, brood), geen moderne chemisch behandelde plantaardige olie (zonnebloemolie, pindaolie, sojaolie), en oppassen met dingen als aardappelen en bonen of grote hoeveelheden fruit.

Dus op zich kun je nog vanalles eten: vlees, vis, groenten, wat noten, wat fruit. Drinken is wat beperkt tot water, thee, misschien wat tomatensap ofzo (liever geen suiker-/fruitsap), en dan heb je het eigenlijk al ver gehad. Af en toe wat wijn (gezond: phenolen), en als alcoholische drank een whisky (wel een graanproduct, maar gefermenteerd, dus geen koolhydraten of gluten).

Op zich kan ik hier prima mee leven, en hier ook nog redelijk wat van eten zonder dat het iets met m'n gewicht doet of last krijg van andere negatieve effecten (zoals bijvoorbeeld blaren in m'n mond omdat ik teveel omega-6 binnen krijg).

Er zijn wel een paar lastige dingen, vooral als je geen zin hebt om alles zelf te maken:
1) Suiker
Suiker zit overal in verstopt. Kijk op de verpakking, suiker, fructose, HFCS, het is allemaal suiker, en dus een ramp voor je insuline (de dikmaker). In het weekend pak ik toch regelmatig een paar biertjes, en soms hier en daar een glas cola...

2) Omega-6 vetten
Omdat door een foute conclusie van Ancel Keys verzadigde vetten gebombardeerd zijn tot de veroorzakers van hartklachten is de industrie overgestapt naar de verkeerde plantaardige vetten zoals zonnebloemolie e.d. (Kokos- en palmolie zijn goeie plantaardige vetten, olijfolie is ook prima, vooral als je het niet verhit) Dit type vet zorgt dus wel voor gezondheidsproblemen, waaronder hartklachten. Dit vet wordt overal gebruikt omdat verzadigd of dierlijk vet ongezond zou zijn. Gevolg is dus dat als je ergens gegaard vlees o.i.d. koopt dat de kans erg groot is dat je extra omega-6 binnen krijgt. En mayonaise, vaak op basis van zonnebloemolie, is dus eigenlijk ook een omega-6 ramp in een potje. Dit is wel gedeeltelijk te compenseren door weer meer omega-3 binnen te krijgen (de verhouding tussen die 2 is belangrijk), dus vis, of visoliecapsules.

3) Graanproducten
Toch wel mijn zwakke punt. Ik drink regelmatig, toch eigenlijk wel wekelijks, bier. Gluten en suiker dus. Ik vind brood heerlijk, zelfde verhaal. Ik koop zelf eigenlijk bijna nooit brood, maar als ik ergens uit eten ga pak ik toch graag wat brood vooraf, en als ik in het weekend bij mijn ouders ben en daar een paar boterhammen kan meepakken zeg ik eigenlijk nooit: "nee dank je". Met het laten staan van pasta en dergelijke heb ik minder problemen, ik vind het soms wel lekker, maar heb niet het idee dat ik me moet bedwingen om het niet te eten. Rijst zit er een beetje tussenin, best lekker om er soms bij te hebben, Thais, shushi, dat soort maaltijden, maar eigenlijk is het ook een graanproduct.


Als je de dingen hierboven ziet, zie je dat ik ook veel "sjoemel". Maar dat moet ook kunnen. Ik geloof niet dat je je eetgewoontes helemaal 100% kunt aanpassen naar 100% gezond (voor zover we aannemen dat we voor 100% weten wat dat is), en al helemaal niet in 1 keer.

Ik zou aanraden om in verschillende stappen gezonder te leven/eten, en niet te moeilijk te doen om echt bij die 100% te moeten komen. Als je uiteindelijk 80% haalt is het al erg mooi. Maar begin wat voorzichtiger. Als je van de ene op de andere dag 's morgens geen cornflakes meer eet maar eieren met spek, 's middags geen boterhammen met pindakaas en hagelslag meer maar iets van een salade met noten of een warme maaltijd met vlees, 's avonds geen bord pasta of aardappelen meer maar vlees met groente, geen vla meer als toetje, en nooit meer een glas bier of een glas cola, dan weet je dat je het toch niet gaat redden. Teveel veranderingen!

Begin met de het minderen van omega-6/plantaardige olie en suiker. Het minderen van plantaardige olie is misschien aan de ene kant de moeilijk en aan de andere kant makkelijk. Moeilijk omdat het in allerlei geproduceerde producten 'verstopt' zit, daar kun je dus niets aan doen als je uit gemak wel voorbereide producten wil kopen, of ergens uit eten gaat, waar je natuurlijk ook geen invloed hebt op de kok in de keuken (gewoon niet aan denken, gewoon genieten). Makkelijk omdat je de margarine de deur uit doet (die die omega-3 margarine, die 'compenseert' vooral de slechte eigenschappen van diezelfde margarine) en voortaan gewoon echte (room)boter gebruikt op je brood (als nu je toch nog brood eet), of om in te bakken. Frituur in liever in ossewit of palmolie dan zonnebloemolie.

Het minderen van suiker is belangrijk. Suiker werkt insuline verhogend, maakt dik, zorgt voor diabetes-2, remt het immuunsysteem, en zorgt ervoor dat je eerder honger krijgt. Door suiker te minderen kun je je insuline goed in de hand houden, en daardoor zul je na enige tijd ook minder honger krijgen. In drinken zit erg veel suiker, en persoon van 75 kg heeft ongeveer 5 gram glucose in zijn bloed, dat is ongeveer 1 suikerzakje. De rest wordt m.b.v. o.a. insuline omgezet in vet. Tel maar eens al het suiker op dat je gedurende de dag in je koffie en thee gebruikt, en de glazen frisdrank, en alle koolhydraten die je binnen krijgt via brood, pasta, en vooral fruit(sap) of yoghurt met vruchtensmaak. Stop met het gebruiken van suiker in koffie en thee, en probeer van de frisdranken en fruitsappen te blijven. Als je er helemaal voor wil gaan, laat dan ook brood, en de pasta te laten staan, of misschien zelfs de aarappelen. Onverteerbare vezels tellen trouwens niet mee als koolhydraten, dus dit zijn wel koolhydraten, maar komen er in het algemeen "aan de achterkant" gewoon weer uit.

En je moet natuurlijk af en toe je niet teveel van alle kennis en wijsheden aantrekken. Af en toe wat brood, in het weekend wat pilsjes en cola, een snack met een flinke dot mayonaise, ik vind het voor mezelf prima.

En wat zorgt er nog meer voor dat ik het goed vol kan houden? Ik ben eerst eigenlijk vooral voor iemand anders begonnen met afvallen, nu vooral voor de gezondheid van mezelf.

  • Gewichtsverlies, ik zie er beter uit.
  • Ik voel me beter, heb meer energie.
  • Na meer dan 20 jaar nooit meer last van aften!!!
  • Niet 'duf' na het eten.
  • Niet meer zo snel of vaak honger, vrijheid en rust om te eten wanneer het me uitkomt, niet omdat het moet.
  • Beter humeur als ik gezond eet, al zou het ook andersom kunnen zijn: goed humeur: gezonder eten...
  • Zelf de baas hierover, niemand zegt mij wat ik moet doen.
  • Geen drang om te sporten omdat het zou moeten, alleen regelmatig een stuk lopen (bijna dagelijks tijdens de middagpauze, en als het uitkomt in het weekend een groter stuk), en af en toe kort iets intensiefs (ff kort sprinten, of in 30 seconden 9 verdiepingen omhoog rennen).
  • Ik heb geen last meer van m'n versleten/ontstoken kniegewricht (weet niet helemaal zeker of dat sinds m'n dieet is moet ik eerlijk zeggen).

Het eten en bewegen zit nu wel goed, en lijk ik ook behoorlijk makkelijk vol te houden.

Nu nog de Rust te pakken zien te krijgen, dat is gezond...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten